The Bayou Brothers, straight from the Dutch swamps

Does it sound funky or bluesy? Is it adventurous? Is it a rock band with a funny name? A little bit of everything if you add up the history of the four members. Salle de Jonge and Bart de Win kept bumping into each other and fantasized about a new band with a New Orleans sound as a starting point. The moment Tom Veltien and Guus Bakker joined an exchange of ideas started flowing and it pushed the Bayou Brothers in a new direction. Not a copy of any band or style, but a mix of everything the individual members have been involved in. It doesn’t make a lot of sense to present a list of all these projects. Expectations could be confusing. So this is what it is for now. ‘The Bayou Brothers’ is simply a band with a lot of voices, even more fun, complete lack of cockiness and, last but not least, fresh, original material. The Bayou Brothers are: Salle de Jonge (drums/vocals), Bart de Win (rhodes/organ/vocals), Guus Bakker (bass/vocals) & Tom Veltien (guitar/vocals).

Who is who?

Tom Veltien

(Foto Ronald Rietman)

… kreeg zijn eerste elektrische gitaar op zijn vijfde verjaardag. De kleine Tom kon niet wachten om gitaar te leren spelen na het zien en horen van Jimi Hendrix, Pink Floyd en Deep Purple. Een oude ziel in een jong lichaam dus. Met elf jaar stond hij voor het eerst op het podium. Hierna volgden vele bands. Nog tijdens zijn middelbareschooltijd deelde hij het podium met professionele musici als Allen Hinds, Tollak Ollestad, Martin Verdonk en Wim den Herder, die zijn uitzonderlijke talent zonder twijfel herkenden. Inmiddels studeert Tom weldra af aan het conservatiorium van Utrecht, waar hij te maken kreeg met Bart de Win, die hem bijvak pianoles gaf. En van het een kwam het ander...

Tom zit nooit stil. Naast zijn onmisbare rol als gitarist en zanger in The Bayou Brothers is hij onderdeel van allerlei bands waar hij ook zelf voor schrijft; van blues, rock en soul tot funk, pop en jazz. Het is een feest om hem op het podium in actie te zien. Tom is, kunnen we gerust stellen, het snoepje van de band.

Salle de Jonge

(Foto Eric van Nieuwland)

… heeft zich sinds zijn afstuderen aan het Rotterdams conservatorium in 2006 als drummer en producer stevig gevestigd in de muziekindustrie en is de ‘go-to guy’ voor hippe, groovende beats met een uniek geluid, van jazz en soul tot hiphop en alles daartussenin. Hij speelde met Roy Hargrove, Benjamin Herman, Mathilde Santing, Boris, Alain Clark, Edsilia Rombley en Loïs Lane, om er een paar te noemen. Ook was hij muzikale steun en toeverlaat voor Shirma Rouse en Sabrina Starke. Daarnaast werkte Salle samen met DJ Collective Fremdtunes aan hun Breakbeats en Drumloops-samplebibliotheek. Hun albums met beats, sounds en breaks zijn inmiddels een wereldwijde hit. Alsof dat nog niet genoeg is geeft Salle diverse drumclinics en is hij docent aan het Rotterdams conservatorium.

In The Bayou Brothers is Salle naast de fabuleuze drummer ook een producer die altijd ‘the bigger picture’ in de gaten houdt. We kunnen hem met recht de chef noemen die altijd het overzicht bewaart en ieder gerecht smakelijk opdient.

Guus Bakker

(Foto GTS Fotografie)

… is de rots in de branding die iedere band zich zou wensen. Tijdens zijn studie aan het Rotterdams conservatorium viel zijn virtuoze en strakke spel al op. Het is niet voor niets dat hij een veelgevraagd muzikant is, die inmiddels tot de vaste kern behoort van mensen als Ellen ten Damme, Wende Snijders, Wouter Hamel, Eric Vloeimans, Rembrandt Frerichs en Gare du Nord. Een mooie combinatie van een kanon van een bassist en een stille kracht. Naast zijn drukke bestaan als speler geeft hij als freelancer ook nog les aan diverse conservatoria en muziekopleidingen.

In The Bayou Brothers zet Guus de lijnen uit waarlangs de bandleden kunnen balanceren. Naast bassen kan hij bovendien ook nog zingen en componeren. Zijn strakke bas-licks geven body aan de muziek en zijn niet meer weg te denken uit de karakteristieke sound van The Bayou Brothers. In plaats van de kers op de taart is Guus eigenlijk meer de stevige pizzabodem, onmisbaar om de veelkeurige gumbo bij elkaar te houden.

Bart de Win

(Foto Monique Nuijten)

… studeerde piano en zang in Rotterdam. Zijn stijl varieert van jazz tot americana en alles ertussenin. Bart speelt al jaren in de bands van Iain Matthews en Gerard van Maasakkers, en vormt samen met zijn vrouw Arianne Knegt de americanaband Tip Jar. Regelmatig speelt Bart met internationale artiesten als Walt Wilkins en Birds of Chicago, deelt het podium met iconen als Izaline Calister, Ruud Hermans, Joke Bruijs en Gé Titulaer, of met zijn oud-studenten Shirma Rouse en Baer Traa. Bart is vanwege zijn veelzijdigheid wel eens een muzikale duizendpoot genoemd. Hoewel zijn muziek inderdaad lastig onder één noemer te vangen is, ontwikkelde zijn repertoire zich vanuit de jazz steeds meer in de richting van de rootsmuziek. Van zijn veelgeprezen timing tot zijn sensitieve toetsenspel; alles ademt een prettige originaliteit.

Bart is, naast toetsenis en zanger, de liedjes-aanzwengelaar binnen The Bayou Brothers. Bart doet de boodschappen, om het zo maar even te zeggen.